Naszą witrynę przegląda teraz 18 gości 

,,Śniadanie daje moc”

W celu zwiększenia świadomości uczniów na temat roli zdrowego odżywiania, Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Armii Krajowej w Ostrówku włączyła się już VI raz do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc”, organizowanejw ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

8 listopada 2018 r. uczniowie oddziału pierwszego, drugiego i trzeciego spotkali się w sali gimnastycznej na pogadankę na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa i ciemny chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu oraz o unikaniu słodyczy i chipsów, które nie są zbyt zdrowe. Następnie uczniowie zostali podzieleni na 12 grup. Każda grupa miała za zadanie zilustrować jedna zasadę zdrowego odżywiania. Na koniec spotkania wszystkie grupy zaprezentowały  wyniki swojej pracy. Wychodząc z sali staliśmy się bogatsi o pewne doświadczenia zdrowotne. Plakaty zostały zawieszone na korytarzu przy stołówce szkolnej. Mają za zadanie przypominać społeczności szkolnej o bardzo ważnych zasadach zdrowego odżywiania. Potem po umyciu rąk udaliśmy się do stołówki szkolnej. Na dzieci czekały ,,śniadaniowe wyspy”, na  których znalazły się zdrowe produkty. Każdy uczestnik śniadaniowego wydarzenia mógł skomponować  zdrową kanapkę,  zjeść pyszny twarożek oraz zakończyć posiłek owocami. Wspólnie spożywaliśmy drugie śniadanie. W przygotowaniach ochoczo wsparli nas pracownicy szkoły. Był to dzień bardzo miły, kolorowy i pełny wrażeń. Najważniejsze cele zostały osiągnięte.Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją oraz zwiększyła świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka. Efektem końcowym realizacji wszystkich działań są certyfikaty w ramach edukacji zdrowotnej dla szkoły oraz nauczycieli. Program koordynowały: Halina Cieślik i Marzanna Kraska.