Naszą witrynę przegląda teraz 6 gości 

Smaki i zapachy świąt

 

18 grudnia w naszej szkole czuć był nadchodzące święta. Uczniowie klasy IIa, III oraz dzieci z oddziału przedszkolnego sprawiły, że po całym budynku rozchodził się zapach świątecznych pierniczków oraz suszonych owoców.

Z pomocą wychowawców wszystkie dzieci przystąpiły do pieczenia. Najpierw odmierzyły proporcie ciasta, następnie gniotły i wałkowały powstałe ciasto na duże placki z których następnie z ogromną radością wycinały przy pomocy foremek pierniczki. Na stole pojawiły się gwiazdki, księżyce i zabawne figurki.

Gdy figurki powędrowały do pieca uczniowie miel chwilę wytchnienia. W oczekiwaniu na pierniki spróbowali suszonych śliwek, jabłek, gruszek, moreli, Żórawiny, rodzynek oraz świeżych pomarańczy, mandarynek i grejpfruta. Poznały także smak owocu kaki.

Po świątecznych smakowych doznaniach nadszedł czas na dekorowanie upieczonych pierników. Brązowe ciasteczka po kolei przeobrażały się w pięknie udekorowane kolorowe cuda kulinarne. W końcu przyszedł czas na próbowanie słodkich, świątecznych i kolorowych figurek. Pierniczki szybko zniknęły z tacek, co oznaczało,że wszystkim bardzo smakowały.

To był dzień świątecznych smaków i zapachów, które towarzyszą nam także w naszych domach podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.